FIGYELEM! Folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb szandálok, vászoncipők és papucsok a késő tavaszi, nyári időszakra! Nézz át és csapj le rájuk mielőbb!

Kérdésed van? Írj nekünk! - infotuticipo.hu
vagy hívj ezen a számon: +36709480224

Tuticipő blog
Máté - tuticipo.hu
2023.09.25 06:30

Tanítsd meg gyermekednek egyedül levenni a cipőjét! - A tuticipo segít

Tanítsd meg gyermekednek egyedül levenni a cipőjét! - A tuticipo segít

2 éves kisfiunk most kezdi a bölcsit, így újabb képességekkel kell felruháznunk a nagyobb önállóság érdekében. Több ide tartozó téma közül most a cipő le- és felvételének elsajátításáról írtam néhány gondolatot. Neked van valami jó módszered, amivel pofonegyszerűen elsajátíthatják ezt a tudást a kicsik? Én mutatok most egyet, de ha van más javaslatod, akkor kérlek írd meg nekünk kommentben! ;)

Van néhány irányelv, amit szerintem érdemes követni függetlenül attól, hogy milyen módszerrel tanítjuk meg a gyermekünket le- vagy felvenni a cipőjét:

1. Játékos megközelítés:

Szerintem ehhez is, mint minden máshoz - amikor valamit tanítani szeretnénk gyermekünknek - érdemes kezdetben játékosan hozzáállni. Jópofa lehet például, ha beszélgetünk a cipővel, aki épp segítséget kér abban, hogy eljusson az üzletbe, játszótérre, oviba stb. Ennek apropóján megkérjük a gyermekünket, hogy segítsen a kiscipőnek azzal, hogy szépen felveszi a lábára és együtt elmennek a célállomásra.

2. Gyakorlás és türelem:

Ne feledd, hogy a gyakorlás kulcsfontosságú. Kezdetben segíts gyermekednek, majd lassan engedd, hogy egyre több dolgot próbáljon meg egyedül. Legyél türelmes, és dicsérd meg őt az erőfeszítéseiért.

3. Légy következetes:

Ha már elsajátított valamit a tanultakból és önállóan is megy neki, akkor mindig próbáld meg arra ösztönözni, hogy ezeket már minden egyes alkalommal egyedül csinálja meg.

4. Kérdezz tőle, beszélgess vele:

Amennyiben elakad a folyamatban vagy ingerültebbé, hisztisebbé válik egy ponton, akkor kérdezd meg, hogy mi a problémája, esetlen ajánld fel neki, hogy megmutatod újra vagy megmutatod másképp. Minden gyerek más, így ami valakinél működik az másnál lehet, hogy egyáltalán nem.

5. Szerezz be egy tépőzáras cipőt:

Válassz neki olyan cipőt és szandált, amely könnyebbé teszi az önálló le- és felvételt. Tipikusan a tépőzárral ellátott cipők sokkal kezelhetőbbek a gyerkőcöknek, így célszerű ilyet választani. Nálunk a webshopon a cipők és szandálok majdnem mindegyike tépőzárral szabályozható, így a lehető legkönnyebb le és felvenni.

Nálunk az a konkrét módszer vált be eddig, a cipő levételénél, hogy:

 1. kitépőzárazza mindkét cipőjét/szandálját,
 2. a földre ül úgy, hogy a talpai egymás felé néznek,
 3. a bal lábáról úgy veszi le a cipőt, hogy az ellenkező (azaz a jobb) kezének hüvelykujját becsúsztatja a sarkához a cipőn belülre és egyszerűen lefordítja (lefelé tolja) a lábáról
 4. majd ugyanezt megteszi a másik lábán is,
 5. ezt követően pedig a többi cipő mellé teszi az Ő kis cipőjét, hogy szépen a helyükre kerüljenek a dolgok.

A cipő felvételénél ugyan mi még nem tartunk (úgyhogy adjatok jó ötleteket légyszi :)), de ha jobbat nem hallok addig, akkor úgy fogunk nekilátni, hogy:

 1. megkészíti a cipőt, szandált amit felvesz és leteszi egy olyan helyre a földre, ahova le tud ülni mellé kényelmesen (pl. szőnyegre),
 2. talpak egymással szemben (ahogy a levételnél is),
 3. fogja meg az egyik cipőt és azonosítsa be, hogy melyik lábára való (jobb vagy bal), de nyilván ebben még segítség kell neki az elején,
 4. miután megvan, hogy melyik lábra kerül majd a cipő, akkor az ellenkező kézzel fogja meg a cipő talpát és húzza rá a lábujjaira, lábfejére ütközésig,
 5. majd helyezze a mutatóujját (azt amelyikkel a cipőt fogta a talpánál) a cipő sarkához belülre,
 6. fordítsa a lábát úgy, hogy a talpa feküdjön fel a talajra (mintha a földön állna),
 7. és tolja bele a sarkát a cipőbe vagy szandálba miközben a mutatóujjával segít.

Jó gyakorlást Nektek és írjátok meg kommentben ha van más ötletetek, mert lehet, hogy aki olvassa, annak rengeteget tudtok segíteni vele! ;)

+ Ha pedig egy tuti cipőre van szükségetek, hogy még könnyebb legyen a gyerekeknek a tanulás, akkor szerezz be most egy szuper, tépőzáras zárt cipőt az őszre!

Lány cipőkért kattints ide!

Fiú cipőkért kattints ide!